kuva

kuva

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

46/2014

Viime viikolla olimme kaksi vuorokautta Tyksissä preoperatiivisella jaksolla. Kahteen päivään mahtui paljon. Helmi tutkittiin päästä varpaisiin. Aika ei todellakaan käynyt pitkäksi, hyvä että syömään ehdimme.

Helmi kävi silmälääkärillä, tapasimme neurologin, otettiin eeg. Myös neulatyynyksi Helmi joutui, koska haluttiin tarkistaa Helmin ravitsemuksellinen tila. Anestesialääkärin kanssa keskustelimme sekä selkärangasta otettiin useita röntgeneitä. Helmi kävi myös sydänlääkärin pakeilla, missä tehtiin ekg, kuunneltiin sydän ja ultrattiin. Tapasimme toki myös ortopedin.

Voin kertoa, että jos Helmi oli puhki näiden päivine jälkeen, niin sitä olivat myös vanhemmat!Mahdottoman houkutteleva ei tämä sisäänkäynti ole.
Onneksi seinät eivät kerro mitään ammattitaidosta.
Suunnilleen käsiin lahoavan sairaalan syövereissä työskentelee
ammattilaisia, jotka todella välittävät potilaistaan.Ihan ensimmäisenä palomiehet tulivat moikkaamaan Hemppaa,
äiti missasi tämän!Silmälääkäri totesi Helmin lähinäön parantuneen.
Silmät nykyisin myös tarkentavat lähelle.
Kauaksikin Helmi, ainakin yrittää, kohdistaa katsettaan.
Neiti itse ei tästä tutkimuksesta digannut.
Tippoja silmiin, päästä pidetään kiinni
ja neljä ihmistä ympärillä tekee vaikka mitä pellehyppyjä,
jotta hän pitäisi silmänsä auki.
Onneksi tätä ei videoitu!Muunmuassa tällaisilla tauluilla Helmin näköä arvioitiin.
Eeg-myssyAivosähkökäyrää.
Tästä emme ole vielä lausuntoa saaneet, koska neurologi halusi verrata
käppyrää aikaisimpiin rekisteröinteihin ja ne jouduttiin tilaamaan
Porista ja Helsingistä.
Vahvasti hän epäili epilepsian tyypiksi Lennox Gastautin-syndroomaa, 
kun hänelle Helmin kohtauksia kuvasimme.
Kukaan toinen ei ole tätä aiemmin ilmoille heittänyt?!?!


Ekg. 
Helmi loukkaantui sydänjuuriaan myöten kun lätkät irroitettiin.
Siitä huudosta ei meinannut tulla loppua...


Sydämen ultra.

Tässä piti äidin ja isän vähän keräillä itseään, kun
lääkäri kysyi, etteikö Helmin sydäntä todellakaan ole aiemmin tutkittu.
Hän oli kuullut sydämestä sivuäänen ja ultrassa paljastui avoin valtimotiehyt, jonka
verenkierrollinen merkitys on vähäinen, onneksi.
Tämä ei siis vaadi toimenpiteitä.
Lääkäri haluaa kontrolloida tämän aikuisuuden kynnyksellä.


Syy, jonka takia siis olimme Tyksissä oli Helmin skolioosi. Röntgen paljasti, että puolessa vuodessa tilanne on huonontunut. Kaikista huonoista vaihtoehdoista meidän oli tehtävä valinta: Helmi leikataan vielä ennen joulua!

Ja nyt on tyttö ainakin tutkittu, ettei toimenpiteelle ole mitään estettä.

Niin, verikokeiden mukaan myös Helmin ravitsemus on todella hyvällä tolalla. Tästä lääkäri oli kovin hämmästynyt. Helmin ruokavaliohan on kovin kapoinen ja kuulemma useasti erityislapsille täytyy tehdä ennen leikkauksia joku ravintobuustaus, että heidät pystytään operoimaan. Jotain olemme siis oikein tehneet, kun olemme Helmin ravinnon kanssa menneet hyvin erilaisen ja omituisen polun. Olemme omapäisesti kuunnelleet ja tulkinneet lastamme, ilmeisen onnistuneesti.


Nyt pidämme täällä peukalot ja varpaat pystyssä, että neiti toipuu ennen toimenpidettä.

Hänelle nousi nimittäin perjantaina kuume ja räkää tulee ihan mahdottomasti. Tämä viikonloppu on mennyt potilasta hoitaen.
7 kommenttia:

 1. Ensinnäkin paranemisia potilaalle! Täällä painitaan saman ongelman kanssa...

  Kuvat näyttävät tutuilta, kaikki operaatiot on Valollekin suoritettu. Paljon on mahtunut kahteen päivään! Onneksi pääsitte yöksi kotiin välissä. Harmi, että (lasten) sairaalat läpi maan ovat niin surkeassa jamassa. On se vaan kummaa, miten ei poliitikkojen arvopuheet ja konkreettiset teot aina ihan täsmää...

  Tuo ruokavaliojuttu oli kiva lukea - meilläkin Valo tulkittu ravitsemuksellisesti tasapainoiseksi vaikka omanlaisellaan dieetillä onkin ihan meidän vanhempien ohjailemana.. Luulen, että loppujen lopuksi terveellisen ruokavalion koostaminen ei ole vaikeaa kunhan käyttää vähän järkeä ja ennen kaikkea laadukkaita raaka-aineita. Olen usein lohduttautunut sillä, että todennäköisesti nakki-ranskalaiset-suklaavanukas-juustonaksu -linjalla elävät voivat ravitsemuksellisesti paaaaljon kehnommin kuin vaikkapa Valo.

  Rutkasti onnenhaleja leikkaukseen! Meillä on kaikki peukut pystyssä ja sormet ja varpaat ristissä. Enkeleitä matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin Valolle!

   Ja itse asiassa olimme yötä Tyksissä, mutta onneksi saimme perhehuoneen. Käytännössähän siis hoidamme Helmin aina sairaalassa itse. Taisipa joku hoitaja mainita, ettei edes jaksa nostaa tyttöä... Öööö, ei siinä mitään, kyllä me jaksamme!

   Niin, mutta eihän koskaan puututa ns. terveen lapsen ruokavalioon. Okei, kyllä sitäkin seurataan, mutta tuskin vanhempia syyllistetään siitä millään tavalla, vaikka lapsi ei kasvaisikaan käyrillä. Erityislapsen vanhempana olet todella tarkassa syynissä koko ajan.

   Täytyy myöntää, että leikkaus hieman hirvittää. Tai uskomme, että kyllä itse operaatio hyvin menee, mutta se toipuminen...

   Onneksi on enkelit!

   Paljon halauksia sinulle ja Valolle, olette ajatuksissa päivittäin, mutta kiire jne...

   Poista
 2. No jo on likka laitettu syyniin, hieno homma! Jospa siellä nyt jotain alkaisi selvitä! Vai leikkaus onkin jo ennen joulua, sehän toteutuu pian. Minun selkävaivojeni alkusyy lienee se nuoruuden skolioosi, jota ei silloin mitenkään hoidettu eikä siihen kukaan kantaa ottanut, vanhempana siitä vaan aina kommentoitiin että sille olis pitänyt jo nuorena jotain tehdä. Sama oli tyttärelläni, jonka skolioosiin auttoi aikuistuttua iskenyt kuntoiluintoilu. Mun selkä katkesi sitten aikuisen ja on leikattu ja edelleen joka päivä kipee. ELI kannustan kovasti Hemppaa, että tsemppaa leikkauksen ja toipumisen jos siitä jotain hyötyä on vinoutumiin ja selkäsärkyihin jotka voivat sitten isompana olla pahempia. Eli isot sympatiahalitukset täältä multa Hempalle! Ja tsempit vanhemmille, toipilaan kanssa on aina sit omat koukeronsa!

  VastaaPoista
 3. Olipa paljon tutkimuksia! Osaava neurologikin selvästi. Toivottavasti nyt vihdoin tiedettäisiin mikä Helmiä vaivaa, on se helpottavaa saada vaivalle jokin selkeä nimi.

  Olen lukenut yhtä toistakin blogia, jossa lapsella epäiltiin Lennoxia. Ehkä tekin sen jo löysitte (Siirin elämää) ja saatte kirjoittajan kiinni, vaikka blogin päivitys näyttää lakanneen.

  Pikaista paranemista Helmille, jotta leikkaukseen päästään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mekin toiovomme, että flunssa katoaa yhtä nopeasti kuin tulikin. Koska vie kuitenkin aikansa ennen kuin voimat taas palautuvat!

   Ja kiitos myös blogivinkistä.

   Poista
 4. Kovin on tosiaan tutkittu. Onneksi kaikki meni hyvin.

  Yleensä blogia vain taustalla seurailen, enkä kommentoi, mutta nyt oli pakko, kun niin nauratti Helmin hyvä ravitsemustila: Hyvä Helmi!! Hyvä äiti ja isi! Niin kovasti kun lääkärit sitä PEG-nappia olisivat halunneet pitää :D Näytitte ns. pitkää nokkaa ;)

  VastaaPoista