kuva

kuva

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

8/2016


Kerronpa teille kohtauksen noin viikon takaisesta iltapäivästä.

Tulimme töistä kotiin ja olin juuri syöttänyt Helmille välipalan kun puhelimeni soi.

-          Joku numero, varmaan lehtimyyjä, en vastaa.

Hetken kuluttua sama numero yrittää soittaa työpuhelimeeni.

-          No onpa sitkeä lehtimyyjä, en vastaa.

Kun siitä minuutin kuluttua alkaa Lallin puhelin soimaan, niin huudan: vastaa – se on takuulla joku lääkäri.

Helmi istuu potalla minun ruskistaessa jauhelihaa ja samalla kuuntelen puhelinkeskustelua:
-          Geeni, tyhjät kohdat, näyte, onnistuu, Lalli puhelee yksittäisiä sanoja, muuten kuuntelee kovin tarkkaavaisesti.

Mielessäni kiitän, että luulin soittajaa lehtimyyjäksi. Tässä vaiheessa olen ymmärtänyt, että kyseessä on genetiikan lääkäri tyksistä.
On hän minullekin soittanut (miksi aina ensimmäisenä soitetaan äidille?) Joka kerta hänen kanssa puhuessani, etsin epätoivoisesti jonkun naistenlehden ja kirjoittelen lehden sivuille yksittäisiä sanoja, joita puhelusta bongaan. Pinnistän aivoni äärimmilleen ja silti ymmärrän vain murto-osan.
Sitten kiikutan lehden Lallille ja sanon että lääkäri soitti. Tällaista asiaa! Siinä sitten porukalla arvaillaan, että mitähän asia mahtoi koskea.

Nyt puhelun loputtua sain selkeän? selonteon asiasta. Helmin viimeinen tutkimus oli joku mitokondriojuttu. Tulos: mitään selittävää ei löytynyt. Sitä ennen tutkittiin kaiken kattavasti kromosomit, sama juttu. Ja sitä ennen tehtiin joku massiivinen epilepsiageenipaneeli. Tulos: nothing.

Nyt Lalli selittää suu vaahdossa ja silmät innosta palaen, että nyt tehdään eksomitutkimus: Eksomitutkimus

-          Ööö, ahaa?  Mitä se exodus tarkoittikaan? kysyn.

Selkeästi on aika iso ero siinä, että onko oma käyttöjärjestelmä insinöörin vai hörhön.
Kokemuksesta voin kertoa, että hörhöllä on paljon helpompaa ja insinöörillä on kaapillinen rautalankaa, mistä hän aika usein joutuu vääntämään vaikeita juttuja minulle.

Onneksi osaan tooooosi hyvin esittää, että ymmärsin jo. Helppo nakki. Ihmisellä on yhtä paljon geenejä kuin banaanikärpäsellä. Se selittää jo paljon. En enää ikinä hauku banaanikärpäsiä.

-          Voinko nyt tehdä tän ruoan valmiiksi?
-          Helmin pylly tarttee pyyhkii.
-          Ai, eikö tää keskustelu ollutkaan vielä ohi? Huoh.
-          Verikoe, joo joo. Ensi viikolla on muutenkin lääkäri. Otetaan samalla.
-          Mitä: meiltäkin täytyy ehkä ottaa verta?!!!
-          En suostu, sattuu, onko tää nyt niin tarpeellinen tutkimus. Ei Hempasta mitään kuitenkaan löydy. Terve tyttö. Täydellinen! Mitä nyt vähän vaativimmilla ominaisuuksilla kuorrutettu.

Helmiltä on nyt kuitenkin veret otettu ja tutkimuskeskus tai joku muu vastaava taho pyytää sitten erikseen, jos meitäkin täytyy pistää.
Minulla on vahva epäilys tästä tutkimustuloksesta: Helmi ei ole ainakaan banaanikärpänen.Tässä neiti odottaa labrantätiä - ilme kertonee kaiken!

15 kommenttia:

 1. Kannattaa lukea tästä linkistä vähän lisätietoa.
  http://www.abomics.fi/ajankohtaista/28-kohdennettu-eksomitutkimus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olin yrittänyt tehdä tuon linkin, muttei se toiminut. Nyt pitäisi toimia. Tuosta pinkistä kohdasta pääsee lukemaan tuon jutun.
   Ja juu, kyllä minä tämän jo ymärsin, hieman huumorilla kirjoitin. :) Koska välillä näitä on aika hankala käsittää ja paljon joutuu itse opiskelemaan ja sisäistämään. Joskus olisi kiva olla vaan jauhelihaa ruskistava äiti...

   Poista
 2. No juu, ei kyl oo mikään banaanikärpänen!!! On se hyvä et sul on tommone insinööri joka osaa kääntää kaikki hienot sanat maallikolle. Terkkuja Hempalle!

  VastaaPoista
 3. :)
  Toimin tutkijana näidenkin parissa ja siksi laitoin linkkivinkin. On helpompi kysellä lääkäriltä kun on joku peruskäsitys. Tarkoitukseni ei ollut olla besserwisser tai tylsimys. Hienoa, että asiaa selvitetään, vaikka se ei Helmin vointiin vaikuttaisikaan. Kaikkea hyvää teille ja nauttikaa kevätauringosta ennen allergiakauden alkua!

  VastaaPoista
 4. :) ja iso kasa terveisiä!!! Pihlan poppoo

  VastaaPoista
 5. Nyt tallennat sen numeron nimellä: "Lalli vastaa"

  VastaaPoista
 6. Kyllä ei Helmi ole banaanikärpänen! Vaan aivan täydellinen oma itsensä!! <3

  Ja on se kyllä Luojan lykky (ja suuri tarkoitus!) että Helmillä on juurikin hörhö ja juurikin insinööri vanhempinaan. Kahden hörhön kanssa voisi olla vinkeää lääkäreiden keskustella... :)

  Olen tullut siihen tulokseen, että äidille soitetaan ensimmäiseksi sen takia, että lapsen papereissa on ensimmäisenä äidin tiedot. Niinpä jos ei halua tälläisiin puheluihin vastata, niin puhelinnumeroksi kannattaa laittaa isän numero ;) Mutta sitähän ei kannata kenellekään ääneen kertoa, että näin tekee...

  VastaaPoista
 7. No Helmiä ei kyllä ihan heti miellä banaanikärpäseksi ;)
  Ja sehän on hyvä balanssi, kun toinen vähän hörhöilee ja toinen insinöörinä setvii asioita ja on se "järjen ääni" ja likka onkin sitten ihana täydellinen oma itsensä ja valloittaa vaan kaikki ;) Kiitos -tiijät kyllä mistä <3

  VastaaPoista
 8. http://www.aurinkokeinu.net/?Etusivu Helmi?

  VastaaPoista
 9. Mitä sinne Hemppalaan kuuluu? Odotellaanko pääsiäistä?
  Onko jotain erityiskivaa tiedossa?
  Helmuskalle paljon terkkuja tätiltä :)

  VastaaPoista
 10. Hei!Taustalta blogiasi seuranneena enkä koskaan uskaltanut kommentoida..mutta nyt alan jo huolestua..miksi et ole kirjoitellut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun jätit nyt kommentin. On tuo aika ollut vähän kortilla niin tästä on helpoin ensimmäisenä luistaa...

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Hei! Postasin juuri uuden tekstin, mistä voi lukea kuulumisia!

   Poista